Jag kommer att sakna dig

 

När jag var fem år gammal städade jag huset en dag. På avsatsen upp till det dåvarande lekrummet vände jag mig om. Jag såg en liten hund ligga under glasbordet i vardagsrummet. Jag längtade. Mamma och pappa hade bestämt att vi skulle skaffa hund. Vi satt vid köksbordet och diskuterade namn, mest hopplöst och oseriösa förslag.


Några veckor senare var vi hos familjen Gustavsson. De hade fått valpar. Den minsta och yngsta av de 8 valparna hette Clinton. Han var lenare än de andra, och skulle säljas som sällskapshund då han hade för långa bakben. De andra valparna skulle bli jakthundar och utställningshundar, precis som sin far – den finaste taxen i Norden (en titel som sen försvarades av din bror Cluring). De lekte ute på altanen och blev uppläxande av sin mor när de började bita på Cissis skor som Amanda lånat.

 


Valpen Clinton. En dag fick du komma med oss hem, och du kallades numera Pompe efter Karl XII:s hundar. Vi släppte ner dig i trädgården, och på skakiga men ivriga ben började du gå på upptäcktsfärd i trädgården. Ditt revir.


Dessvärre tog upptäcktsfärden snart slut, när du sattes innanför ett stängsel inne på gräsmattan, under tiden som var tvungna att lägga stenar under grinden och bättra på staketet så att du inte skulle rymma iväg när du fått upp ett jaktspår. Men usch vad du hatade det stängslet. Du gnällde och skall och bet på det. Men när pappa väl säkrat trädgården, då var den din för alltid. Som du vaktat. Och jagad. Och glassat i solen.

 


Du hade en flytväst du inte tyckte om. Tittade man bort i någon minut så lyckades du ta dig ur den, mitt på öppna havet. Du var mycket för bekvämligheter. Som att ligga på min kudde och vägra flytta på dig när jag väl skulle gå och lägga mig. Jag vet inte hur många nätter som jag legat likt en ostbåge runt din lilla kropp, för att du skulle få ha kudden. För att jag ville att du skulle ha kudden.

 


Du gillade att slicka på saker, konstigt nog. När solen sken in genom fönstren kunde man se tungspår genom huset. Om man råkade få ut benet under täcket i sömnen, vaknade man av att du låg och slickade på det. Vakna kunde man också göra när du var på bushumör och ställde dig på min rygg, och rev med klorna längs min rygg. ”Upp Lill-Matte! Leka! Eller flytta på dig i alla fall så jag får kudden!”

 


Ben. Inte mina ben utan tuggben. Det var nog det bästa du visste. Du visste precis vad som var att vänta när någon gick ut i grovköket. Ben. Varje gång du fick ett så gjorde du ett ärovarv längs fin-bordet och runt i vardagsrummet. Alla skulle se vilket fint ben du hade fått. När jag gav dig ett ben som var dubbelt så långt som dig tror jag du inte visste vad du skulle ta vägen. Eller hur du skulle bära det. Det blev mest ett släpande.

 


En sak du älskade, men som för alla hundar är totalförbjudet, var choklad. Farmor hade glömt ställa godisskålen högre upp när vi kom på besök, och du lyckades få i dig både den ena och andra chokladbiten som återfanns i Twixpåsen. Men som den finsmakaren du var, så hade du minsann inte rivit upp pappret. Nej, alla omslagspapper låg renslickade och utplattade under bordet. Och du var nöjd. Men vi var livrädda. Men jag tror inte du visade ett enda symptom på att du fått i dig choklad. Inte heller den gången Paula bakat kladdkaka på nersmält mörk blockchoklad. Även den lyckades du norpa en bit av. Och jag trodde att du skulle dö. Jag grät och jag grät. Du satte dig framför mig och slickade mina tårar.

 

Att glassa i solen var guld för dig. Ibland kunde jag inte hitta dig där hemma. Till slut hittade jag dig i hörnet vid pianot, för där var en liten glipa sol. Den skulle utnyttjas till max. Och att åka bil. Fanns det något du tyckte var roligare? Så fort buren åkte fram skulle du in i den. Du ville vara säker på att du fick följa med.


Jag minns hur du alltid fanns där för mig. En dag kom jag gråtandes hem från skolan. Jag kastade mig i min säng, och du kom genast och lade dig bredvid. Du luktade blöt hund. Men jag kramade dig och du slickade mina tårar tills jag lugnat mig. Du fanns alltid där, och du visste när något var fel. Du kände mig. Och du visade mig att jag inte var galen när jag kände andlig energi i vårat hus. Du skyddade mig. Och du visade att du kände samma sak.


 

I söndags kom jag hem.  Det låg en liten, gammal hund på sin vanliga plats under bordet. Jag gick fram och lyfte upp dig. Du var ovanligt lätt. Du gnydde men lade dig till rätta i min famn. Du blev lugn. Där satt vi, du och jag. Paula hälsade på och skojade lite med dig, och din favorit Joakim satt på avstånd. När jag fick en stund själv med dig, lade jag dig som den bebis du är i mina armar. Jag sa tack för allting. Tack för att du varit min bästa vän. Tack för att du alltid älskat mig. Jag sa förlåt för det jag har gjort fel. Jag sa att jag älskar dig. Att du är min ängel, mitt hjärta. Och du tittade mig rakt i ögonen, hela tiden. Ibland kisade du lite, som att signalera att det var okej. Att du kommer sakna mig med.

 


Jag lade dig ner på din kudde och filt igen. Frågade mellan tårarna om jag kunde få en sista puss. Du vände dig om direkt och började slicka mig på nosen. Direkt, som om du hade förstått vad jag sa.

Jag pussade dig på huvudet och sa ”jag älskar dig”. Du gjorde ett långt läte till svar, som ett ”jag älskar dig med”.


Jag skulle precis ställa mig upp och gå, när du klättrade upp i mitt knä igen. Eller försökte i alla fall, på dina skakiga ben. Du gjorde den kraftansträngningen bara för att få ligga i min famn lite till. Så jag lyfte upp dig och vi satt i soffan igen. Nästa gång jag lagt ner dig och skulle gå, satte du dig över mina fötter. ”Stanna.”

Så jag stannade. Jag lade dig på min mage en stund, och du blev lugn igen.

 


När jag väl placerade dig på din filt och kudde igen, påbörjade du din alltid lika komiska bäddningsprocess. Jag minns när jag var liten och du drog ner hela täcket till foten av sängen. Sedan tog du täcket i munnen och lade ut det över sängen igen. Plattade till. Lade dig till rätta. Rätt ska vara rätt. Och bekvämt skulle det vara.

 


Jag vände mig om i dörren, och du hade satt dig upp igen. Du vred huvudet åt mitt håll och lade det på snedden. Frågande blick. Uppskjutna öron. Ännu en gång gick jag tillbaka till dig. Jag vet inte hur länge vi höll på såhär i söndags. Till slut var du i alla fall så inne i att bädda när jag gick, att jag klarade av att stänga dörren. Det var sista gången jag såg dig.

 


Det kommer ta ett tag för mig att inse att du inte finns längre. Jag kommer inse det när jag kommer hem, och det inte sticker upp ett huvud i dörren som vaktar, som väntar. Jag kommer inse det när jag ser att det är tomt på din plats under bordet, när ditt koppel, handduk och matskål inte längre står framme. Jag kommer sakna det när jag ser på TV och inte behöver gå och putta till dig var femte minut, för att du skäller på ingenting.

 


Du kommer vara saknad, inte bara av mig. Kullaviks-borna kommer undra varför det blev så tyst helt plötsligt. Att du var en sån kändis på hemmaplan? Alla visste vem du var.

 


Om du vill så får du komma till mig när du vill. Du kan ta min kudde. Du får skälla hur mycket du vill. Du får till och med slicka på mitt ben, knasboll.

 


Du är för alltid min ängel, min yo-pomps, fjompe, busis, tonte, pompelomp och min bästa vän.

En bit av mitt hjärta togs ifrån mig idag, när du somnade in.

Den biten är din, bara din. Minns mig, för jag kommer aldrig att glömma dig.

Du var den finaste hunden man kunde önska.

Tack för alla fina år, alla 17 stycken.

Jag älskar dig.

Lill-Matte

 


Vila i frid hjärtat

Tack för att du har varit min bästa vän. Kom ihåg att Lill-Matte älskar dig, nu och för alltid.

Jag hoppas att du har varit lycklig hos oss.

Tack för allting, älskade Pompe. Vila i frid min ängel.

15 mars 1995 – 31 januari 2012


17.00 försvinner en bit av mitt hjärta.

Jag glömmer dig aldrig.

Det jag ska bli fri från!

Vill bara säga att om någon känner igen sig i symptomen för hypotyreos så hör gärna av er,
för det är en relativt vanlig sjukdom, det jobbiga kommer när behandlingen inte fungerar!
Men tycker det är jätteintressant att prata om, så ifall det är några funderingar eller om du känner igen dig så hojta! Mycket kan självklart bero på andra saker, men jag har ju typ varenda symptom i boken så ingen diskussion där... Men om det är någon som funderar över sig själv menar jag !!
Lista på det jag ska bli fri från! Åh vad jag hoppas det kan få bli under 2012!!

Stor trötthet

Utmattning

Viktökning

Svårt att gå ner i vikt

Kalla händer och fötter

Andfåddhet

Svårighet att ta ett djupt andetag

Yrsel

Hjärtklappning(hjärtslagen känns oregelbundna/"hårda"/snabba)

Kändlighet för solljus

Avsaknad av sexlust

Tunga ögonlock

Muskelkramper

Ledstelhet

Förlorad uthållighet

Värmekänslighet

Känslighet för kyla

Låg kroppstemperatur på morgonen

Sug efter salt

Sömn gör inte att man känner sig piggare

Känsla av att ha en klump i halsen

Känsla av att ha tryck över halsen

Torr mun

Dålig andedräkt

Ljud i öronen(väsande, ringande)

Tappar hår på huvudet

Sköra hårstrån

Tappar ögonbryn(yttre tredjedelen)

Tappar ögonfransar

Torr hår

Trasiga naglar

Tryckande huvudvärk

Rygg- och ländryggssmärta

Intolerans mot alkohol

Förstoppning

IBS/Irritable Bowel Syndrome/Colon irritable

Utspänd mage

Lågt blodtryck

Svårt att fokusera blicken

Dubbelseende

Suddig syn

Glömsk

Mentalt slö

Dålig koncentration

Fobier

Förlust av motivation

Lätt upprörd

Vill vara ensam

Humörsvängningar

Depression

Personlighetsförändringar

Känslor av bitterhet

Tappar självförtroende

Ingen ork, lust

Menstruationsstörningar

Tand och tandköttsproblem

 

 

 


Fredag och lördag

Har inte så mycket att säga om helgen, som ni säkert förstår.
Men Malin tog lite bilder under våran promenad och så.

Mitt hjärtas ängel

Hur ska jag kunna gå när du försöker klättra upp i min famn när jag säger "hej då"?
Hur ska jag kunna gå när du sätter dig på mina ben, som i ett försök att hindra mig?
Hur ska jag kunna gå när jag säger att jag älskar dig, och du gör ett långt läte till svar,
som ett "jag älskar dig också, lill-matte"?
Hur ska jag kunna gå när du sitter och tålmodigt tittar mig rakt in i ögonen,
när jag säger tack för allt och förlåt för det jag gjorde fel?
Hur ska jag kunna gå när jag frågar om jag får en sista puss, och du slickar mig på näsan direkt,
som om du förstod vad jag sa?
Hur ska jag kunna gå när du lägger tassen över nosen?
Hur ska jag kunna gå när du gör ett försök att slicka mina tårar för sista gången?
Hur ska jag kunna gå när du sätter dig upp och ser så fruktansvärt frågande ut, när jag står vid dörren?
Hur ska jag kunna gå när jag vet att det är sista gången jag ser dig?

Yesterday

Igår hade vi debattsändning! Fy bubblans vad kul det var och jag var kamera-lady :D
Och sen får jag bjuda på när jag ser ut som en säck potatis!
Eller som Linus uttryckte det:
"Avslagenheten innan sändning, perfekt gestaltning!"

    • Sen drog vi ut på Kåren och skakade rumpan hela natten lång!
      (Snott lite bilder från Linkan!)

Håller tummarna!

Mailat min gamla danslärare Patricia nu och ska se om jag kan få komma till studion de 2 veckorna
jag har praktik hemma, ååhhh vad jag hoppas det finns plats! Det kliar i fingrarna på mig. Men det kommer ju gå åt helvete första gången jag tampas med stången igen; förlorade massa muskler när jag var sjuk och är numera vig som ett kylskåp så lite back to square one, bara tekniken jag har kvar.

Men jag blir så sur på mig själv! På videon ovan, det första hon gör (när hon gör som en halv hjulning typ) precis det höll jag på att lära mig när jag slutade. Fan att jag inte stannade en månad till. Då hade det suttit. Det hade varit roligt för det kan man typ göra på gatulyktor och sånt hehe. Då hade jag kunnat visat det på Kåren igår hahaha, men seriöst de enda sakerna jag antagligen fortfarande kan göra bygger på benen (mina armar är som sega råttor juueee) och då bygger allt på att man kan fästa vid knäna, innelåret och midjan och eventuellt armhålan. Glansiga leggins och lång tröja= trilla ner på huvudet. Classy! Vi dansar inte i underkläderna för att se ut som strippor... bara... eeeeh! Haha nää så fick göra alla lite besvikna.... Men åhh i sommar ska jag också försöka, och sen vill jag sätta in en stång om jag får egen lägenhet nästa år ååååhhhh jag viilllllllll !!!!!

Bahrain - ett rop i mörkret

Just nu ligger en Qatarisk dokumentär uppe på SVT Play som jag tycker ni borde se.
Här hittar ni den.
Tillgänglig till 21 februari.

Jag mår illa när jag tänker på att ett lands makthavare kan göra så mot sitt folk.
De arresterade, kidnappade, sköt, torterade och mördade sitt eget folk.
Framför allt att de arresterade, torterade och mördare läkare, bara för att de försökte hjälpa de skadade gör mig mest upprörd. Att de tog sig in i sjukhuset och torterade patienterna. Att de spred lögner om läkarna via TV. Att de sköt människor i huvudet och sedan anklagar läkarna för vållande till annans död för att de inte kunde rädda livet. Att de använde Facebook för att publicera bilder på tusentals demonstranter så att människor kunde hjälpa till att identifiera dem, ange namn och arbetsplats. Jag skäms över mig själv för att jag inte varit mer insatt i det här.
Se den.

Grattis min Mika!

Grattis min fina Mikaela på din födelsedag! Iallfall Australienisk tid!
Underbart att få prata med dig en sväng och få se längeheten.
Vem bryr sig om kakelackor när man bor typ PÅ Bondi Beach?
Hoppas du får en fin dag imorgon och att regnet gör uppehåll för er strandgrillning.

Hoppas du minns din födelsedag i LA för 2 år sedan, när det lät ungefär såhär:
- jag vet vem det är som är dum... datorn...
- spelar du sims? msn:ar du?
- Lovisa? Lovisa? AAHHH.....
- BLANDARN!!! sallad, bröd....
- VAD SA HON DÅÅÅÅÅ?????

Det klippet ligger i säkert förvar på min hårddisk.
Förutom när du spelar upp det för VARENDA MÄNNISKA DU TRÄFFAR....;)

Grattis igen min vän och ha en underbar dag !

Att sakna.

Just nu är allting upp och ner, in och ut och överallt.
Allt känns krossat. Splittrad. Förstört.

Allt jag gör är att sakna.
Sakna som det var.
Sakna vänner.
Sakna USA.
Sakna liv.
Sakna.

Skolan känns hopplös för jag är fullständigt utan motivation.
Jag är utan kreativitet eller någon lust att göra något överhuvudtaget.
En säng och en nerrullad rullgardin står högst på önskelistan.
En paus, att stanna tiden, att bara få reda ut allting och återhämta mig.
Jag klarar inte av allting på samma gång. Och då blir det ännu värre.
Tjejen med prestationskrav kan inte prestera. Oh no.

Jag befinner mig mellan det som var och det som kommer.
Att inte veta vad som kommer skrämmer mig.
Framför allt när det antaligen inte kommer bli så som jag hoppades på.
När allting känns krossat. Splittrat. Förstört.

-

The hardest thing to do is letting go
not because you want to
but because you have to

-


Min bästa vän

Klockan 16.30 lyfter planet som ska ta min bästa vän från Göteborg till Sydney.
Hon kommer inte landa på svensk mark förrän tidigast ett och ett halvt år.
Och här sitter jag. I gråa, trista, kalla, ensamma Sverige.
Vad jag skulle göra för att sitta på planet bredvid henne.
Vad jag skulle göra för att följa med.
 
Jag har varit bitter ett tag och jag tänker vara det ett tag till.
Och ni får faktiskt tillåta mig att vara ledsen.
Jag tror aldrig att jag har gråtit så många gånger som denna helgen.
För vad jag kommer sakna dig.
Och vad det skulle vara vi som skulle göra det här.
 
Men jag önskar dig den bästa tiden någonsin. Att du har det så jävla bra som det bara går.
Och sen raggar du upp en TV-snubbe och fixar en praktikplats till mig.
Ta det vackert bara, vänd inte upp och ner på Australien för mycket, vi vet ju hur det brukar sluta.
Fast det kanske blir piano, nu när din partner in crime inte är med.
Tror dock att Electra och Julia är bra kandidater på att vända upp och ner på saker de med,
ni är ju så oemotståndliga hela högen!
 
 
Du är bäst i hela jävla världen, bara så du vet.
 


Årets första skrivuppgift

Denna veckan har vi haft tre olika skrivuppgifter varje dag med deadline.
Årskrönika, kompletternade fakta-artikel om ANC samt en recension av Viktor Rydbergmuséet.
Tänkte att ni kunde få läsa min årskrönika, som jag omvandlade till typ en debattartikel haha.
Iallafall, den blev inte som jag ville även om den har vissa intressanta argument, but be gentle.


Ge oss Sverige tillbaka


Under 2011 har nederlaget från föregående år levt kvar. 2010 hände det som inte fick hända. Jag syftar självklart på att Sverigedemokraterna fick 5,7 % av rösterna i Riksdagsvalet, och erhöll därmed 19 platser i maktens centrum.


Men vad är det för parti som så många svenskar valde att lägga sin demokratiska röst på?1988 bildades Sverigedemokraterna av medlemmar från Sverigepartiet - småkriminella skinheads med en bakgrund ur den nazistiska rörelsen. Partiets första språkrör, Leif Zeilon (numera Ericsson) hade varit med och grundat Bevara Sverige Svenskt – ett av landets mest rasistiska organisationer under 1980-talet. Ett år efter starten blev nynazisten Anders Klarström partiordförande, som uttyckte sin syn på invandrare:

- De är ett hot mot grundläggande demokratiska fri- och rättigheter på sikt. Invandrare har ett hetsigare temprament.


Inför valet 2006 ändrande man sin dåvarande symbol - en brinnande flamma som hålls av en knuten näve, lånad från den engelska nazistorganisationen National Front – till blåsippan. Det var bara en del av det renhållningsarbete som SD har utfört för att  tona ner sitt politiska budskap till ett mildare sådant.

Den 26 november 2011 antog Sverigedemokraterna sitt nya principprogram, där de bland annat väljer att i fortsättningen betitla sig som ett socialkonservativt parti, istället för den tidigare benämningen ”demokratiskt nationalistiskt”. En skrämmande ändring, då deras extremism inte är lika tydlig längre.


Icke att förglömma är vad som döljer sig bakom ridån av blåsippor och kostymer. Idag ser vi inga bomberjackor eller stålhättor. Under årets gång har vi vid flertal tillfällen skakats av citat från SD-politikers uttalanden. Per T K Wahlberg jämförde färgade med djur på sin blogg ”Landskronabackspegel”:

"Under många tusentals år har negern kunnat softa i värmen, käka lite bananer, våldta nån förbipasserande kvinna eller unge, slåss med andra negerhannar och äta upp dem, spela lite trumma, springa omkring lite, fånga nån antilop, käka lite bananer, knulla lite, berusa sig på jästa frukter eller örter, osv. Så har det hållit på under årtusendena utan att något evolutionärt tryck i form av miljöfaktorer har tvingat negern att utvecklas i en annan riktning."


 

Den 10 december höll främlingsfientliga och nazistiska grupper en fredlig demonstration på Stockholms gator. Att antirasister dök upp och använde våld ledde till långdragna diskussioner på nätet. Många försvarande de högerextremistiska grupperna och menade på att man i en demokrati ska få framföra sina åsikter, även om de är högst odemokratiska. Jag håller inte med. Lagen om förbud mot diskriminering började gälla den 1 juli 2003. Med diskriminering menas både direkt och indirekt diskriminering på grund av bland annat etniskt tillhörighet och språklig eller religös tillhörighet. Dessutom innefattar hets mot folkgrupp missaktning och förakt mot en folkgrupp. Ingen kan tvinga dig till att inte ha rasistiska åsikter, men att yttra dessa på offentlig plats borde i högsta grad vara förbjudet. Det leder i värsta fall till att allt vad tolernas, öppenhet, respekt, frihet och empati faller samman och blir främmande begrepp.


Men jag hyser fortfarande hopp om framtiden. Kanske kommer 2012 vara ett år av tolerans? Kanske det påhittade begreppet ”svenskhet” (Som är vad då? Surströmming? Kalle Anka på Julafton? IKEA? Att vägra sitta bredvid en främling på bussen?) luckras upp, och vi ännu en gång minns att Sverige är till för alla som känner sig hemma här. Kanske SDs anhängare inser att Sverige faktiskt behöver invandrare och slutar se dem som ett hot mot Sverige, mot välfärden, mot tryggheten, mot julafton, mot midsommar, mot gemensamma badhus, mot… ja, det mesta.

 

Jag hoppas att 2012 blir året då kampen mot Sverigedemokraternas politik bekämpas. Vi måste våga ta oss an diskussionen, för det går inte att hålla käften och låtsas som ingenting. Redan 2009 släppte Promoe och Timbuktu låten ”Ge oss Sverige tillbaka”, som komiskt nog ger en helt ny innebörd till SDs slogan. Fler offentliga personer bör stiga fram och predika mot SDs inhumana politik.

 

 

Avslutningsvis vill jag citera ovannämnda låt:

Men all denna rädsla, okunskapen

Det är ett trubbigt vapen, för vad finns kvar sen?

Sverigedemokraten är skev i basen

Claimar rätt till Sverige, och vill ha tillbaks den

Vad blir kvar i ditt fosterland utan invandrare

Det är som ett fartyg utan ett ankare

 

 

Vem städar dina golv? Vem ska göra din kebab?

Vem ska göra mål i VM? Vem ska köra ambulans?

Vem ska vidga dina vyer? Vem ska lära dina barn?

Vem ska föra Sverige framåt när du bara vill tillbaks?

Ge oss Sverige tillbaka, som det var innan de började hata

 


LOVISA RYDQVIST



Kan passa på och minnas den här intelligenta snubben:

Ristade in hakkors i pannan - på sig själv

 


Boktips

En bok som jag tycker alla borde läsa är Portia de Rossi's bok Unbearable Lightness.
Inte bara för att läsa hennes historia, utan budskapet.
Hon pratar om den nedan, tar er tid att titta för det är värt det.
Släng gärna in en kommentar, det är så intressant att läsa vad ni tänker.
Ni kan låna den av mig om ni vill. Den ligger och samlar damm i bokhyllan där hemma.
Läs den. Läs den bara.

Beslutsångest

Saknar mitt vita hår mer och mer i takt med att mitt hår blir mörkare och mörkare.
Har seriöst beslutsångest om jag ska färga tillbaka, även om jag vet att det förstör håret.
Och just det ja, det är nu ni ska komma med åsikter. Yes/No?

Sen vet jag att ni sitter och väntar på mina fantastiska journalistiska verk (eeh).
Skrev en årskrönika med tema Sverigedemokraterna i förrgår, den kanske borde bli public?
Vi får se. Beror på om Peter dissar eller inte. What he says, goes.

Idag var vi på Viktor Rydbergsmuséet men recensionen av den är inte så jätteintressant. Inte lika intressant om recensionen av "Rockpojken" iallafall, där jag tog mig friheten att skriva formuleringar som "lyssna nu era jävla bögar" och "fuck you asshole". Men om man ska vara noga så var det inte jag som började.
Det var gubben på scen.

Oh Africa!

Idag har Peter haft föreläsning om Sydafrika och dess historia, apartheid, Mandela, ANC osv.
Saknar Sydafrika!! Får bjuda på några få nostalgibilder!!
Det var så intressant att vara där, att se ett land med sådana otroliga klasskillnader.
Och få höra av de som varit med om apartheid, hur det var. Och hur de vita planerade så att de svarta och färgade hade sina kåkstadsområden bredvid varandra, men att de färgade hade det finare, så att det skulle uppstå konflikter mellan svarta och färgade, istället för att de svarta skulle ge sig på de vita. Osv.

Mest intressanta, upprörande, finaste resan någonsin. Skulle göra om det en miljon gånger.

Nu ska jag sätta mig och skriva en kompletterande faktaruta om ANC.
I kåkstäderna, och inne i en kåkstad hos världens snällaste kvinna med världens hemskaste historia

RSS 2.0